BİLİMSEL ÇOCUK

Şefika ÖZTÜRK Bilim İnsanı/Kurucu

1990 Karabük doğumlu olan Şefika Öztürk ilköğretiminin bir bölümünü Karabük'te tamamladı. Okul hayatına İstanbul’da devam ederken voleybol, basketbol ve atletizmle profesyonel olarak ilgilendi. Üniversite eğitimini İstanbul Üniversitesi Fizik Bölümünde, yüksek lisans eğitimini İstanbul Üniversitesi Nükleer Fizik anabilim dalında bitirdi. Aynı dönemde birçok kurumsal firmada iş güveliği uzmanı olarak görev aldı. Şu an Yıldız Teknik Üniversitesinde Kuantum Tünelleme alanında doktora çalışmasına devam ediyor. Şefika Öztürk, bilimde kendini geliştirirken aynı zamanda gelecek nesilllerin daha başarılı olması adına kendini eğitime adamıştır. Hızlı bir adım atarak çocukların bilim konuştuğu Bilimsel Çocuk projesini kurmuştur. Pandemi döneminde eğitim eşitsizliğine çözüm olmak adına online bilimsel atölyeler oluşturdu. Hadi bilim konuşalım, soru bilimi, matematiksel düşünce gibi çalışmalar yapmıştır. Çocukların bilim konuşması için kitapların önemine her zaman dikkat çekti. Özellikle okuduğunu anlamanın temel beceri olduğunu vurguladı. Bu nedenle Bilimsel Çocuk Okuduğunu Anlama digital programını, OKAP’ı, tasarladı. Bu çalışmaya ek olarak kitap kulübü, okuma saati etkinlikleriyle de yaratıcılıklarını keşfetmeleri için mentörlük yapmaya başladı. Çünkü, okuduğunu anlayan ve üreten nesilleri yetiştirmeyi hedeflemiştir. Şefika Öztürk Bilimsel Çocuk projesinde, OKAP programına ek olarak, STEAM atölyeleri ile 21. yüzyıl eğitim modeli yaklaşımına da önem vermektedir. Bu kapsamda, teknolojiyi kullanmalarına, fen bilimleri, matematik, mühendislik ve diğer birçok bilim alanlarını keşfetmelerine yardımcı olan çalışmalar yapmaktadır. Bu kapsamda okullara danışmanlık verirken bilimsel çocuk öğrencilerine STEAM atölyeleri de tasarlıyor. Eğitim programlarıyla birlikte öğrencilere birebir ya da grup koçluk, mentörlük çalışmaları da yapıyor. Bilimsel Çocuk projesi devam ederken bilimsel genç projesininde başlangıcını yaptı. Bu sayede lise ve üniversite öğrencileriyle buluştu, okullarda seminer verdi. ‘Sunum Teknikleri’, ‘Potansiyelini Keşfet’, ‘Beynin Sırrı’ ‘Zaman Yönetimi’ gibi çalışmaları hem yüzyüze hem de çevrimiçi olarak yapmaya devam ediyor. Bilimsel Çocuk’un diğer bir projesi yeni mezun öğretmenleri öğrencilerle buluşturarak tecrübe kazandırmak oldu. Öztürk yeni öğretmenlere bilim insanı olarak deneyimlerini aktarırken onlara da iş imkanı sağladı. Projenin Türkiye'ye ait olmasını isteyen bilim insanı, Bilimsel Çocuk projesini tüm Türkiye'ye ulaştırmayı hedefliyor. Bilimsel Çocuk Milli Eğitim Bakanlığı ile birlikte çalışmalarını sürdürmek için görüşmelerle ile birlikte yetkililerle çalışmalara başlamıştır. Milli Eğitim aayesinde çocukların ve gençlerin eğitimine daha olumlu ve sürdürülebilir katkılar sağlamaktadır. Aynı zamanda yeni başlattığı sosyal sorumluluk projesi ile depremzede çocukların eğitimlerine destek olmaktadır.

Çalışma Koçluğu

Bilimsel Çocuk olarak vermiş olduğumuz hizmetlerden bir tanesi de Çalışma Koçluğu‘dur. Peki Çalışma Koçluğu nedir ve sizlere ne katmaktadır? 

Sınav öğrencilerinin ders konularını yetiştirmek haricinde asıl baş etmeleri gereken konulardan biri sınav stresi. Bazen öğrenciler konuları ne kadar iyi bilirlerse bilsinler sınav anında doğruyla yanlışı karıştırabiliyor ya da formülleri unutabiliyorlar. Öğrenciler kısa vadede istediği sonuçları alamayınca kendilerini hayal kırıklığı, motivasyon kaybı gibi durumların içinde buluyorlar. Bunun sonucunda da ders çalışırken ve derslere odaklanırken güçlük çekebiliyorlar. Tam da bu noktada sınav öğrencilerini süreçte tutacak destekleyici mentör ya da rehberlere ihtiyaçları doğuyor. Başarılı bir eğitim ve sınav deneyimi yaşamaları için birebir mentör kişilerle çalışmaları süreçte kolaylaştırıcı olur. Bu çalışmaların sonucunda mentörler, öğrencilerle beraber hedeflerini belirleyerek hedeflerine ulaşmalarına yardımcı olur.

Bir mentör olarak öğrencilerin kendilerine özgü ders çalışma yöntemlerini belirlemeleri, lise yada üniversite hedefi belirlemeleri, planlama ve zaman yönetimi yapmaları gibi gelecek vizyonu oluşturmaları için destek oluyorum.

 

Kütüphane